Κηπουροί… αντάρτες

Κυκλοφορούν με τσάπες και φτυάρια, πετούν «βόμβες» σπόρων, καλύπτουν τα πρόσωπά τους και δρουν συνήθως τη νύχτα. Μετά τους «βομβαρδισμούς με νήματα», ήρθαν οι «κηπουροί αντάρτες» ή αλλιώς οι «guerrilla gardeners».

Τι κάνουν; Με απλά λόγια, πρασινίζουν το γκρίζο των πόλεων. Με περισσότερα λόγια, φυτεύουν -χωρίς άδεια- σε χώρους, όπως κήπους και παρτέρια, που ανήκουν σε άλλους (πρόσωπα, ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς), αλλά είναι εγκαταλελειμμένοι ή παραμελημένοι.

Τα κίνητρα των «κηπουρών» πολλά, από τελείως αισθητικά μέχρι πολιτικά και κοινωνικά, όπως η διαχείριση του χώρου (δημόσιου και μη), η άμεση δράση των πολιτών, η βελτίωση του αστικού τοπίου και της ποιότητας ζωής. Τώρα το αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά τους είναι άλλο θέμα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι αποτελούν την πιο υγιεινή και καλαίσθητη παράνομη δράση.

Όσο για την πρώτη τέτοιου είδους ενέργεια, αυτή έγινε το 1973 στο Houston της Νέας Υόρκης από την Liz Christy και την ομάδα Green Guerrilla Group. Αφορούσε την μετατροπή ενός εγκαταλειμμένου χώρου σε κήπο, ο οποίος σήμερα έχει αναγνωριστεί από τον δήμο της Νέας Υόρκης και προστατεύεται. Αντίστοιχες ομάδες δρουν πια σε όλον τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Περισσότερα στο www.guerrillagardening.org/.

Στο βίντεο ο Richard Reynolds, ένας από τους γνωστότερους αντάρτες κηπουρούς στον κόσμο.

 

Urban gardening

Submit a Comment