Πετάει, πετάει… το βιβλίο;

Και όμως, πετάει! Αφού εσείς μπορεί να το αφήσατε σε ένα παγκάκι στο Σύνταγμα, αλλά αυτό να βρέθηκε για διακοπές στην Ισπανία.

Καλωσορίσατε στον κόσμο του BookCrossing! Στον κόσμο, όπου τα βιβλία δεν ξεχνιούνται, αλλά ταξιδεύουν για να βρουν καινούργιους αναγνώστες και νέες αναγνώσεις.

Για τι πρόκειται; Για μια πράξη ανιδιοτέλειας, έναν τρόπο προαγωγής της ανάγνωσης, μια περιπέτεια, έναν οικολογικό τρόπο να αδειάσεις τη βιβλιοθήκη σου από βιβλία που χρόνια έχεις να ανοίξεις, μια παγκόσμια, ανοικτή βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη σε κίνηση. Σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπνευστές του πρόκειται για μια αυτοδιαχειριζόμενη διαδικτυακή λέσχη βιβλίου, που ενθαρρύνει τους επισκέπτες της να αφήσουν «ελεύθερα» τα βιβλία τους.

Η διαδικασία είναι απλή: το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής και internet. Αν καλύψετε το κομμάτι αυτό, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην “απελευθέρωση” του βιβλίου σας. Πώς; Διαλέγετε το βιβλίο που θέλετε να στείλετε έξω στον κόσμο και το καταχωρείτε στο www.bookcrossing.com. Με την καταχώρησή του παίρνετε έναν κωδικό (BCID), τον οποίο βάζετε στο βιβλίο σας. Αφού βάλετε την ετικέτα, είστε έτοιμοι να το χαρίστε («ελεγχόμενες απελευθερώσεις»), να το αφήσετε σε ένα παγκάκι («άγρια απελευθέρωση») ή σε μια «Επίσημη Ζώνη BookCrossing» (OBCZ). Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήστε τις περιπέτειες του βιβλίου σας, καθώς όταν κάποιος το βρει, μπορεί να εισάγει το BCID στο BookCrossing.com και να αναφέρει ότι το βρήκε.

Η ομάδα της Αθήνας πραγματοποιεί συναντήσεις κάθε μήνα (την τελευταία Κυριακή), ενώ μία φορά το χρόνο διοργανώνεται πανελλαδικό συνέδριο (το 8ο Ελληνικό Συνέδριο έγινε 28-30 Ιουνίου 2013 στη Σκύρο). Μάλιστα, το Διεθνές Συνέδριο του 20 16 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

bookcrossing στην Ελλάδα

by charlotte henard via Flickr

Submit a Comment