Βλέπω το μέλλον

Λίγες μέρες πριν…
Ξυπνάω κεφάτη, έχει ήλιο και αποφασίζω να κάνω όλες τις δουλειές, που τόσο καιρό ανέβαλα. Βάζω τη φόρμα, δένω τα αθλητικά παπούτσια, κρεμάω την τσάντα στην πλάτη, προσπερνάω επιδεικτικά όσους περιμένουν στη στάση το λεωφορείο και ξεκινάω το hiking στο κέντρο της πόλης.

mellon1

Urban park @ Hatzikiriakou Av. by mpapa

Η διαδρομή γνωστή και τα πόδια λειτουργούν στον αυτόματο. Προσπερνάω, λοιπόν, τους κάδους που ξεχειλίζουν, προσπερνάω το γωνιακό νεοκλασικό, που σε λίγο θα πέσει (αλλά ευτυχώς στα μαλακά, γιατί γύρω του υπάρχουν αμέτρητες σακούλες σκουπιδιών), προσπερνάω το σούπερ μάρκετ, προσπερνάω σχεδόν αδιάφορα και το εγκαταλειμμένο οικόπεδο. Εδώ στοπ και επιστροφή, γιατί μπορεί μέχρι πρότινος το συγκεκριμένο οικόπεδο να ήταν περιτριγυρισμένο από συρματόπλεγμα ή σκουπίδια ή και τα δύο -δεν θυμάμαι ακριβώς-, τώρα, όμως, είναι διαφορετικό και αντί για τα κλασικά του στολίδια έχει κόσμο που πηγαινοέρχεται. Σε αυτά, λοιπόν, τα λίγα τετραγωνικά, που μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσαν σαν σκουπιδότοπος, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες “πρασινοποίησης”: τσουβάλια, δεντράκια, εξοπλισμός, σκάψιμο, φύτεμα. Βγάζω την απαραίτητη φωτογραφία και αφήνω πίσω μου την εκκολαπτόμενη πρασινάδα.

mellon2

Urban park @ Piraeus center by mpapa

Συνεχίζω το δρόμο μου, προσπερνάω και άλλα αδιάφορα καταστήματα και εκεί που χαζεύω τα graffiti στους μισοχαλασμένους τοίχους, να σου και ξεπροβάλει. Πίσω από ένα χαμηλό τοίχο, κρύβεται επιμελώς ένα μικρό πάρκο. Αυτό έχει περάσει το στάδιο της προνύμφης και διαθέτει ήδη όλα τα απαραίτητα εφόδια για να υποδεχτεί τους θαμώνες του.
Μέσα σε ένα πρωινό έχω ανακαλύψει δύο πάρκα, όχι και άσχημα… Συμπέρασμα; Ή εγώ λείπω καιρό ή ξαφνικά ο Πειραιάς γέμισε πράσινο.

Αν συνέχιζα τη βόλτα μπορεί να ανακάλυπτα και κανένα ακόμα πνεύμονα οξυγόνου, αλλά με τη ζέστη να βαράει και την πείνα να θερίζει ήταν ώρα να γυρίσω σπίτι. Παίρνω, λοιπόν, το δρόμο της επιστροφής. Και εκεί που σκέφτομαι τις δύο τυχαίες ανακαλύψεις μου και περιμένω να πω στους Αθηναίους φίλους μου (που χρόνια τώρα μουρμουράνε για την εγκατάστασή μου στο μακρινό λιμάνι) ότι “ο Πειραιάς δεν είναι μόνο γραφικός και γκρι, αλλά αλλάζει”, περνάω από μια παλιά πλατεία της Ηρώων.

mellon3

Urban park @ Iroon Polytehniou Av. by mpapa

Αν έβαζα βελάκια για να δείξω τα πεταμένα σκουπίδια δεν θα υπήρχε πράσινο στη φωτογραφία. Εντάξει, δε λέω, ευχάριστο και σίγουρα εντυπωσιακό το ότι κάτι γίνεται και εμφανίζονται πάλι δέντρα και πάρκα στην πόλη, αλλά τι συμβαίνει με αυτά που ήδη υπάρχουν;

Αν ισχύει το ρητό “η ιστορία επαναλαμβάνεται”, τότε δεν χρειάζεται να αναρωτηθώ για το τι θα συμβεί και στις νέες μου ανακαλύψεις.

Submit a Comment