9 πράγματα που η φύση κάνει για εμάς

Αν χρειάζεστε επιχειρήματα προκειμένου να πείσετε κάθε άπιστο Θωμά, γιατί πρέπει να προσέχει το «σπίτι» που τον φιλοξενεί, εμείς σας έχουμε 9, για να του βουλώσετε το στόμα μια και καλή.

1 Προσφέρει οξυγόνο
Ναι, αυτό που μας κρατάει στη ζωή και που χωρίς αυτό δεν είναι δυνατό να ζήσουμε. Λοιπόν, οι ωκεανοί (καλύπτουν περίπου το 70% της επιφάνειας της γης), παράγουν τη μισή ποσότητα του οξυγόνου που χρειαζόμαστε, ενώ την άλλη μισή μας τη χαρίζουν τα δέντρα. Αυτός ο λόγος και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετός για να βουλώσει μερικά στόματα, αλλά για να δείξουμε πόσο ενημερωμένοι είμαστε θα αναφέρουμε μερικούς ακόμα.

Αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα
Ο κορμός και οι ρίζες κάθε είδους βλάστησης αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι μετριάζουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για την γνωστή κλιματική αλλαγή. Καταστρέφοντας, λοιπόν, το πράσινο, όχι μόνο καταστρέφουμε αυτόν τον αποθηκευτικό μηχανισμό, αλλά απελευθερώνουμε το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

3 Καθαρίζει την ατμόσφαιρα
Έχετε ποτέ σκεφτεί τι κρύβεται στον αέρα που αναπνέετε; Αν είστε σε κάποιο χωριό δεν χρειάζεται, γιατί την έχετε γλιτώσει. Αν πάλι είστε σε κάποια πόλη, καλό θα ήταν να προβληματιστείτε, αν και δε θα σας αρέσει αυτό που θα μάθετε. Για παράδειγμα, ο γαλάζιος αέρας της Αθήνας περιέχει –μεταξύ άλλων- αρσενικό και μόλυβδο! Πάντως, ένας απλός και σχεδόν ανέξοδος τρόπος να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή είναι… (ταμ τααααααμ) το πράσινο. Τα φύλλα λειτουργούν σαν μικρά φίλτρα, που από τη μία απορροφούν αέριους ρύπους και από την άλλη συγκρατούν ρυπογόνα σωματίδια (βλ. καπνός).

4 Προφυλάσσει από τις υψηλές θερμοκρασίες
Όποιος έχει μείνει καλοκαιριάτικα στην Αθήνα, καταλαβαίνει τι θα πει ακραίες θερμοκρασίες. Ντάλα ήλιος, το θερμόμετρο να δείχνει 40 βαθμούς και εσύ στα όρια της λιποθυμίας να προσπαθείς να πάρεις ανάσα, μπας και προφτάσεις να χωθείς στο μετρό. Μάλιστα, το 2013 μαζί με το 2003 βρίσκονται στην 4η θέση ως τα πιο ζεστά έτη παγκοσμίως από το 1880 (τότε ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών). Guess what… Λύση μπορεί να δώσει πάλι (όλως τυχαίως) το πράσινο, που συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας, σκιάζοντας τις επιφάνειες που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και μέσω της δροσιάς, που παράγεται από την εξατμισοδιαπνοή.

5 Προσφέρει ηχομόνωση
Στους δήμους Αθήνας, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Κορυδαλλού, Ν. Λιοσίων, Ν. Σμύρνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Περιστερίου, Χαλανδρίου και Πειραιά το 55-60% των κατοίκων ζουν εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θορύβου. Τα φυτά μπορούν να μειώσουν το θόρυβο ως και 10 dB, ενώ ακόμα και το γρασίδι μπορεί να προσφέρει μια κάποια βοήθεια.

6 Βελτιώνει την υγεία
Για την ακρίβεια κάθε πτυχή της (σωματική, πνευματική, ψυχική, κοινωνική). Όπως υποστηρίζουν έρευνες, οι ωραίοι χώροι πρασίνου μπορεί να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη φυσική δραστηριότητα, να ανακουφίσουν από την πνευματική κόπωση, να προσθέσουν χρόνια στη ζωή μας, να ρίξουν τα επίπεδα του στρες.

7 Προστατεύει από τα ακραία φαινόμενα
Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον πλανήτη. Όποιος και αν τον έφτιαξε, έκανε εξαιρετική δουλειά. Πολύ πριν τα φράγματα και τα τεχνητά χαρακώματα, η καλύτερη άμυνά μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές ήταν τα εμπόδια που προσέφερε η ίδια η φύση. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, για παράδειγμα, προστατεύουν τις ακτές και τα δάση περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας πλημμύρας.

8 Μας ταΐζει
Όχι, το ψάρι δεν ζει στην κατάψυξη και τα σούπερ μάρκετ δεν είναι μέρη, όπου φυτρώνουν φρούτα και λαχανικά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η διατροφή μας είναι εξαρτημένη από τη φύση, τη γη που καλλιεργούμε και τις θάλασσες που ψαρεύουμε.

9 Προσφέρει ενέργεια
Take a pick, που λένε και οι φίλοι Βρετανοί. Ήλιος, αέρας, θάλασσα, γεωθερμία. Τόσοι τρόποι για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες και εμείς ακόμα το παίζουμε δύσκολοι και προτιμάμε το παλιό πετρέλαιο.

Submit a Comment