Ρατσισμός στη φρουτοπία

«Είναι μία, μόνο μία η ονειρεμένη φρουτοπία…», υποστηρίζει ο εθνικός ύμνος της φανταστικής χώρας από το παραμύθι των Ευγένιου Τριβιζά και Νίκου Μαρουλάκη. Μάλιστα, ώρες ώρες πιστεύω ότι ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος είναι ο λόγος που βρέθηκα στα σκαλοπάτια του Τ.Ε.Μ.ΠΟ του Παντείου.

Άλλο είναι το θέμα μας, όμως… Ακόμα και στη φανταστική αυτή πόλη, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν ήταν όμοια μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματικότητα, οι πιπεριές δεν είναι όλες εξίσου όμορφες και οι ντομάτες δεν έχουν όλες τις ίδιες καμπύλες. Η διαφορετικότητα (και όχι η ομοιομορφία) είναι μέρος της φύσης, αν και το ανθρώπινο μάτι την αντιλαμβάνεται ως κάτι εχθρικό. Γιατί όλα τα καρότα πρέπει να είναι της ίδια απόχρωσης, παραπλήσιου βάρους και αναστήματος; Αν ένα καρότο βγει πιο κοντό, πιο σκούρο ή πιο.. τσουπωτό, δεν έχει ψυχή και διατροφική αξία;

Η λογική(!) πολλών σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών μεταποίησης ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να έχουν συγκεκριμένη εμφάνιση έχει οδηγήσει σε μια τεράστια σπατάλη, αφού οι «περίεργες» τροφές πολλές φορές καταλήγουν στα σκουπίδια. Από την άλλη, ο απαιτητικός καταναλωτής φαίνεται να πιστεύει πως ό,τι δεν έχει το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα δεν αποτελεί καλή επιλογή, αν και είναι εξίσου νόστιμo και θρεπτικό. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γύρω στους 90.000 τόνους προϊόντων καταλήγουν στις χωματερές του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή οι αγοραστές σχετίζουν το «άσχημο» με το «ελαττωματικό».

Τώρα το ποιος αποφάσισε τα αισθητικά στάνταρντς της διατροφής μας και πετάμε καλά φρούτα και λαχανικά στα σκουπίδια, δεν ξέρω να σας πω. Ευτυχώς, πάντως, οι αντιλήψεις αλλάζουν. Έτσι, όσο περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτά τα «άσχημα» προϊόντα, τόσο περιορίζεται η σπατάλη και εξοικονομούμε χρήματα και πόρους. Για παράδειγμα, τρεις γερμανοί φοιτητές ξεκίνησαν καμπάνια με το όνομα «Άσχημα Φρούτα», στοχεύοντας στην επιστροφή των μικρών κουασιμόδων στο τραπέζι μας.

ugly fruit2 ugly fruit1

Save

Save

2 Σχόλια

  • to provlima einai oti mono an pas apefthias se agroti ta vriskeis… kai na skeftei kaneis posos kosmos pinaei!

    Απάντηση
  • Αν ειστε αγροτης και εχετε αδιάθετη παραγωγή, επικοινωνήστε με την οργανωση «Μπορουμε», για να φτάσουν σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Απάντηση

Submit a Comment