Αναπνεύστε ελεύθερα!

Φωτογραφίες του κυκλοφορούν συχνά πυκνά στο διαδίκυο, άρθρα για την ύπαρξή του γεμίζουν τις σελίδες μικρών και μεγάλων εφημερίδων, ενώ κατά καιρούς απασχολεί και την επιστημονική κοινότητα. Το νέφος, που καλύπτει τον ουρανό της Κίνας και δε σε άφηνε να δεις την Απαγορευμένη Πόλη, είναι διαβόητο και για χάρη του έχει χυθεί πολύ μελάνι. Δυστυχώς, εξαιτίας του έχουν χαθεί και πολλές ζωές, αφού σύμφωνα με μελέτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα ευθύνεται για 1,6 εκατ. θανάτους το χρόνο ή 4 χιλιάδες θανάτους την ημέρα, λόγω καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Όμως, όσες φωτογραφίες και λέξεις και αν χαζέψεις, τίποτα δε συγκρίνεται με τη ζωντανή μετάδοση. Το ‘φερε, λοιπόν, η τύχη και η δουλειά του φίλου μου Ο. να επισκεφτώ τη μακρινή αυτή χώρα και να περπατήσω στους δρόμους του Πεκίνου και της Σανγκάης. Αν και ήμουν τυχερή, γιατί τις μέρες που βρισκόμουν εκεί η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει, ο κόσμος εξακολουθούσε να κυκλοφορεί, φορώντας αναπνευστικές μάσκες, και εγώ είχα ένα μόνιμο πονοκέφαλο. Πώς είναι να ζεις σε μια πόλη, που κάθε ανάσα αέρα σου κοστίζει λεπτά ζωής; Πώς είναι να μην μπορείς να δεις τι βρίσκεται στο τέρμα του δρόμου;

Pekino 2015

Όσο έντονο, όμως, είναι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα τόσο ευφάνταστοι είναι οι τρόποι που σκαρφίζονται κινέζοι καλλιτέχνες για να αναδείξουν το πρόβλημα. Ένα κατάλευκο νυφικό φτιαγμένο από δεκάδες αναπνευστικές μάσκες (Kong Ning), μια σειρά από φωτογραφίες όπου το σύμβολο της αστικής ζωής των κινέζων μετατρέπεται σε έργο τέχνης (Maskbook) και ένα άρωμα που αναδεικνύει τη βαριά μυρωδιά του αέρα της Σανγκάης (Zhang Lingling) είναι μερικές από τις ιδέες που έχουν γίνει γνωστές.

kina nifiko

kina maska

kina arwma

Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που βλέπουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως ένα «σκουπίδι» προς αξιοποίηση και στοχεύουν στην αναβάθμισή του. Για παράδειγμα, η ολλανδική εταιρεία Studio Roosegaarde σκοπεύει να κατασκευάσει έναν πύργο, που θα τοποθετείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και θα καθαρίζει τον αέρα. Στη συνέχεια, οι ρύποι που συγκεντρώνονται (κυρίως άνθρακας) θα μετατρέπονται σε δαχτυλίδια και μανικετόκουμπα. Από την άλλη, το εργαστήριο Graviky Lab με έδρα την Ινδία κατασκεύασε τη σειρά χρωμάτων και μελανιών Air Ink, αξιοποιώντας την αιθάλη. Μάλιστα, ανάλογα με τον τύπο του, ένα στυλό Air-Ink των 30ml περιέχει 30-50 λεπτά εκπομπών ενός αυτοκινήτου.

Συμπέρασμα; Ο κόσμος έχει πολλή φαντασία!

pirgos

13355561-745024302307293-471083717-n_orig

Save

Save

Submit a Comment