Πιάσε μία
πράσινη

Δεν είναι το άρωμά της ούτε η γεύση που έχει το σώμα της. Σημασία δεν έχει ο τόπος καταγωγής της ούτε το αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει καν νόημα το αν βρίσκεται στο top 10 ή στο top 100 των προτιμήσεών μου. Αυτό που ενδιαφέρει στην περίπτωση αυτή είναι το εργοστάσιο όπου γεννήθηκε, το οποίο αποτελεί το πρώτο στον κόσμο ζυθοποιείο του μεγέθους του με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Το αυστριακό ζυθοποιείο Göss (της γνωστής εταιρείας Heineken) ήταν στους υποψηφίους για το European Union Sustainable Energy Award 2016 στην κατηγορία «Businesses». Γιατί; Γιατί η μπίρα στο ζυθοποιείο αυτό παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινες πρακτικές και τεχνολογίες. Για παράδειγμα, περίπου το 90% της «άχρηστης» θερμότητας που εκλύεται κατά τη διαδικασία παραγωγής χρησιμοποιείται στη θέρμανση του νερού, οι ακατέργαστες πρώτες ύλες προέρχονται από την Αυστρία και δεν εισάγονται από άλλες αγορές, η ηλιακή ενέργεια προέρχεται από ένα εργοστάσιο 1500μ2 και τα κατάλοιπα από τη ζύμωση χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Επιπλέον, το εργοστάσιο όπου πραγματοποιείται η ζύμωση των σιτηρών μπορεί να μετατρέψει ετησίως 18 χιλιάδες τόνους σιτηρών, υπολειμμάτων φίλτρων και άλλων παραπροϊόντων της διαδικασίας παρασκευής μπίρας σε βιοκαύσιμα.

Heineken-Goss-zero-carbon-brewery-6

Πριν, όμως, από τις αλλαγές αυτές στο εργοστάσιό της, η Heineken είχε ανακαλύψει το WOBO (world bottle), το μπουκαλάκι που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μετά το άδειασμα του περιεχομένου του ως τούβλο. Το WOBO σχεδιάστηκε από τον ολλανδό αρχιτέκτονα John Habraken και αποτελεί ιδέα του Alfred Heineken, ο οποίος ήθελε να δώσει λύση σε δύο προβλήματα που αντιμετώπιζε η Καραϊβική, τις γεμάτες μπουκάλια παραλίες και την έλλειψη φτηνών οικοδομικών υλικών. Το τελικό σχέδιο περιελάμβανε δύο εκδόσεις και τα μπουκάλια μπορούσαν να τοποθετηθούν οριζόντια, να «κουμπώσουν» το ένα στο άλλο και να χρησιμοποιηθούν όπως τα κοινά τούβλα. Η πρώτη παραγωγή τέτοιων μπουκαλιών έγινε το 1963 και έδωσε 100.000 μπουκάλια, μερικά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός μικρού υπόστεγου στο κτήμα του κ Heineken στο Noordwijk της Ολλανδίας.

Παρά την επιτυχία του πρώτου έργου, το WOBO δεν βρήκε την ανάλογη υποστήριξη από την Heineken. Σήμερα, το υπόστεγο στο κτήμα Heineken και ένα τοίχος στο Μουσείο Heineken στο Άμστερνταμ είναι οι μόνες κατασκευές, όπου χρησιμοποιήθηκε το «τούβλο-μπύρα». Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε στο πόσο μπροστά από την εποχή του ecodesign ήταν η ιδέα αυτή!

boukali

 

Save

Submit a Comment