«Αξιωματούχοι του τομέα Υγείας των Η.Π.Α. ανέφεραν την Πέμπτη το πρώτο κρούσμα στη χώρα ασθενούς με λοίμωξη ανθεκτική στο αντιβιοτικό κολιστίνη. Το περιστατικό αφορά μια 49χρονη γυναίκα από την Πενσυλβάνια, που νοσηλεύτηκε με ουρολοίμωξη. Το ένοχο μικρόβιο δεν ήταν άλλο από το γνωστό E.coli».

Θα μπορούσε έτσι να ξεκινάει μία ταινία τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, που στη συνέχεια περιγράφει τον αφανισμό του ανθρώπου από έναν ιό, όπως συμβαίνει στην ταινία «I Am Legend» (Ζωντανός θρύλος) με τον Will Smith. Πρόκειται, όμως, για πραγματικό άρθρο σε μεγάλο ειδησιογραφικό πρακτορείο, που κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν. Πρόκειται για μια είδηση που ήταν θέμα χρόνου το πότε θα «σκάσει», γιατί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα είναι που οδήγησε στην κρίση αυτή.

Και ας μην βιαστούμε να εκπνεύσουμε με ανακούφιση, γιατί μπορεί το διάσημο κρούσμα να έγινε στην Αμερική, αλλά το νέο, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, γονίδιο mcr-1 (επιτρέπει σε κοινά βακτήρια να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά «τελευταίας καταφυγής»), έχει ανιχνευτεί και στην Ευρώπη.

xartis krousmatwn

Γιατί, όμως, έχουν σημασία όλα αυτά;

  • Γιατί το συγκεκριμένο αντιβιοτικό αν και είχε εγκαταλειφθεί, εξαιτίας της τοξικότητάς του, ξαναμπήκε στην κλινική πράξη ως αντιβιοτικό τελευταίας γραμμής.
  • Γιατί αν και η τελευταία γραμμή «αντιβιοτικής άμυνας» πέσει, τότε οι γιατροί δεν θα έχουν επιλογές όσον αφορά την θεραπεία των λοιμώξεων.
  • Γιατί τα πολυανθεκτικά βακτήρια που προκαλούν απλές λοιμώξεις, όπως οι γαστρεντερίτιδες και οι ουρολοιμώξεις, μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στα διαθέσιμα αντιβιοτικά, καθιστώντας στην ουσία αδύνατη τη θεραπεία τους.

Βέβαια, αυτό που μου προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η –σύμφωνα με το δημοσίευμα- στάση των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, ανάμεσά τους οι Pfizer Merck & Co, Johnson & Johnson και GlaxoSmithKline, που ζήτησαν από τις κυβερνήσεις νέα κίνητρα για τη στήριξη των επενδύσεων, που αφορούν στην ανάπτυξη φαρμάκων για την καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων.

Κρατάω μια επιφύλαξη για το αν η λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η λήψη φαρμάκων είναι άλλα φάρμακα. Μετά την αντιβίωση, λοιπόν, τι;

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Submit a Comment