Αλλαγή βάρδιας…

Αλλαγή βάρδιας…

Χειμώνας τέλος (όχι ότι ήρθε και ποτέ), αλλά τα μάλλινα τα ξεπακέταρα και τώρα ήρθε η ώρα να βάλω πίσω στη θέση τους. Έβαλα, λοιπόν, πλυντήρια, καθάρισα ντουλάπια, αέρισα βαλίτσες και όλα αυτά για να έρθω στο τέλος αντιμέτωπη με το δίλημμα της ναφθαλίνης, «to use or not to use?» και αν διαλέξω το δεύτερο, τότε πώς θα κρατήσω μακριά τους ιπτάμενους εχθρούς των ρούχων μου;

Ευτυχώς, τη λύση μου έδωσε το ντουλάπι με τα μπαχαρικά και ο βοτανόκηπος του γείτονα, γιατί ο δικός μου μαράθηκε (σόρυ μαμά!). Ξέθαψα τα πουγκιά που είχα κρατήσει από γάμους και βαφτίσια, τα γέμισα λεβάντα (αποξήρεμα άνθη και αιθλερια έλαιο), δενδρολίβανο, μαύρο πιπέρι, μέντα και κέδρο και τα έχωσα παντού, στα μάλλινα, στα χαλιά, στις κούτες με τις τσάντες.

Επειδή, όμως, έπρεπε να τεκμηριώσω επιστημονικά την επιλογή μου αυτή, έψαξα και βρήκα γιατί φέτος το σπίτι μου δεν θα αναδύει τη χαρακτηριστική αυτή μυρωδιά ναφθαλίνης.

Γιατί η μυρωδάτη ναφθαλίνη παρασκευάζεται από μαζούτ (βαρύ πετρέλαιο) ή ανθρακόπισσα και οι έρευνες δείχνουν ότι η επαφή μου με αυτήν δεν θα έχει θετική εξέλιξη. Για την ακρίβεια, αν εισπνεύσω τις αναθυμιάσεις της, αν την φέρνω σε επαφή με το δέρμα μου ή αν καταλάθος την φάω (π.χ. την πιάσω και μετά καπνίσω χωρίς να πλύνω τα χέρια μου), τότε μπορεί να εμφανίσω μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά, ταχυκαρδία, ζάλη ή ερεθισμό στο δέρμα. Αν δε την εισπνεύσω σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανό να εμφανίσω ακόμα και αιμολυτική αναιμία, που σημαίνει ότι τα ερυθρά μου αιμοσφαίρια καταστρέφονται και δεν μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) έχει κατατάξει τη ναφθαλίνη στις ουσίες που είναι ενδεχομένως καρκινογόνες για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β).

Ωστόσο, αυτό που μου έκανε εντύπωση μέσα σε όσα διάβασα είναι ότι αν και στην Ευρώπη οι συγκεντρώσεις της στους εσωτερικούς χώρους και τα επεισόδια ατομικής έκθεσης σε αυτήν είναι χαμηλά, η Αθήνα αποτελεί εξαίρεση. Στην πρωτεύουσά μας τα επίπεδα έκθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλά, ξεπερνώντας αρκετά τα όρια που έχουν θεσπίσει διάφοροι οργανισμοί. Όλο πρωτιές είμαστε!

Περισσότερο διάβασμα
WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Selected Pollutants
Naphthalene, General Fact Sheet

Submit a Comment