Σου μυρίζει καμένο;

Είναι επίσημο πια… η μαγειρική δεν είναι το δυνατό μου σημείο. Η τελευταία μου προσπάθεια συνοδεύτηκε από καπνούς (λίγους ευτυχώς), μυρωδιά καμένου φαγητού, νεύρα και μία κατσαρόλα που επί 5 μέρες προσπαθούσα να καθαρίσω από τα καμένα υπολείμματα!

Τη λύση έδωσε για μια ακόμα φορά ο θείος google. Έψαξα, λοιπόν, και βρήκα τρόπο να απομακρύνω το καμένο φαγητό από την κατσαρόλα μου, χωρίς να πάω στο σούπερ μάρκετ να πάρω κάποιο χημικό καθαριστικό.

Γιατί τρία είναι τα πράγματα για τα οποία είμαι σίγουρη:
Δεν είμαι η μόνη που έχει κάψει φαγητό, επειδή ξεχάστηκε παρακολουθώντας κάποια τηλεοπτική σειρά (το «House of Cards» στην προκειμένη περίπτωση).
Όποιος καίει το φαγητό του δεν πετάει την κατσαρόλα, επειδή δυσκολεύετε να την καθαρίσει.
Καλό είναι να έχω μερικούς τρόπους καβάτζα, γιατί θα χρειαστεί να τους εφαρμόσω κάποια στιγμή στο μέλλον. Τόσες σεζόν έχει η σειρά!

Τι βρήκα, λοιπόν:
Τρόπος #1
Πασπαλίζουμε την καμένη κατσαρόλα με baking soda, προσθέτοντας πολύ λίγο νερό και περιμένουμε τουλάχιστον για 15΄.

Τρόπος #2
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές αλάτι. Αφήνουμε να μουλιάσει όλη νύχτα και το πρωί τρίβουμε τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα και ένα σύρμα κουζίνας.

Τρόπος #3
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα αναψυκτικό τύπου κόλα, βράζουμε για λίγη ώρα και μόλις κρυώσει καθαρίζουμε.

Τρόπος #4
Βάζουμε 1 φλιτζάνι ξύδι και 3 φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα όλο το βράδυ και το πρωί τρίβουμε με μια ξύλινη σπάτουλα.

Τρόπος #5
Καλύπτουμε όλη την καμένη επιφάνεια με μαγειρική σόδα και ξίδι. Αφήνουμε την πάστα να δράσει για 30 λεπτά και έπειτα τρίβουμε με μια βούρτσα.

Μια μικρή σημείωση: Τρίβουμε με προσοχή, για να μην καταστρέψουμε την επιφάνεια του σκεύους.

Submit a Comment