«Επίθεση» στις μπράντες

Μπορεί μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας και μία τράπεζα να είναι χορηγοί του COP21 (Conference Of Parties), της μεγαλύτερης συνδιάσκεψης κρατών για την κλιματική αλλαγή;

Για τους συμμετέχοντες στο κίνημα του Brandalism η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «χορηγώντας τις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή, οι μεγάλοι ρυπαντές προωθούν τον εαυτό τους ως μέρος της λύσης, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέρος του προβλήματος».

Τι είναι, όμως, το Brandalism; Μάλλον η μεγαλύτερη αντι-διαφημιστική εκστρατεία στον κόσμο. Η επανάσταση ενάντια στον έλεγχο που ασκούν οι μεγάλες εταιρίες και βιομηχανίες στο οπτικό μας πεδίο. Η παράνομη εισαγωγή έργων τέχνης στη θέση των διαφημιστικών αφισών, που βλέπουμε στο δρόμο. Μια αντίδραση, που ξεκίνησε το 2012 από μια ομάδα δύο ατόμων, που δεν άντεχαν την οπτική μόλυνση στην πόλη τους, και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε δέκα πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η χάρη του, όμως, έφτασε και στους δρόμους του Παρισιού στη διάρκεια των συνομιλιών του COP21, όπου τα μέλη της ομάδας θέλησαν να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ διαφήμισης και κλιματικής αλλαγής, με την πρώτη να προωθεί την αλόγιστη αγορά και κατανάλωση προϊόντων, που η κατασκευή τους βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Καταλαμβάνοντας τον χώρο των διαφημίσεων προσπάθησαν να προκαλέσουν τον ρόλο που η βιομηχανία αυτή παίζει στη μη αειφόρα κατανάλωση.

Μάλιστα, η ειρωνεία είναι ότι τα έργα ανέβηκαν στη διάρκεια της διάσημης Μαύρης Παρασκευής, δηλαδή την μέρα την απροκάλυπτης λύσσας μας για κατανάλωση. Μια μέρα κάπως ανησυχητική για το μυαλό του είδους μας, την οποία γιορτάζουν μεγαλοπρεπώς όλα τα fashion channels, fashion magazines, fashion blogs, fashion whateva του πολιτισμένου κόσμου.

 

Paris, artwork by Listen04

Paris, artwork by Listen04

Paris, artwork by B+

Paris, artwork by B+

Paris, artwork by Unga

Paris, artwork by Unga

Paris, artwork by Jadran Boban

Paris, artwork by Jadran Boban

Φωτογραφίες: http://www.brandalism.org.uk/

Submit a Comment