Επεξεργασμένος… καρκίνος;

Αγαπημένο μου πρωινό; Αυγά στραπατσάδα, λουκανικάκια και ξεροψημένο ψωμί. Ωστόσο, η χθεσινή έκθεση του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) με αναγκάζει (λέμε τώρα!) να κάνω μια διατροφική στροφή… στην ποιότητα.

Γιατί; Γιατί, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC):
• Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατατάσσεται στην κατηγορία των δυνητικά καρκινογόνων παραγόντων για τον άνθρωπο (ομάδα 2Α). Μάλιστα, η συσχέτιση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου παρατηρήθηκε κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και υπάρχουν στοιχεία και για τον καρκίνο του προστάτη και του παγκρέατος.
• Το συγκλονιστικό για μένα, ωστόσο, είναι ότι το επεξεργασμένο κρέας μπήκε στην κατηγορία των παραγόντων, που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο (ομάδα 1 της κλίμακας επικινδυνότητας). Μάλιστα, για κάθε 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος που τρώμε καθημερινά, ο κίνδυνος να εμφανίσουμε καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται κατά 18%.

Συμπέρασμα; Το λατρεμένο λουκανικάκι και το τραγανιστό μπέικον είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα, ο αμίαντος και η αλόγιστη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Βέβαια, όπως δήλωσε ο δρ. Kurt Straif, επικεφαλής του Προγράμματος Μονογραφιών του IARC, «σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων παραμένει μικρός, αλλά αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα που καταναλώνεται».

Υ.Γ.
Στο επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα αλλαντικά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες κορεσμένου λίπους και αλάτι, και το κρέας που υφίσταται επεξεργασία, όπως ψήσιμο, κάπνισμα ή στο οποίο έχουν προστεθεί ουσίες (π.χ. τα νιτρώδη) για να βελτιωθεί η εμφάνισή του και να παραταθεί η διάρκεια ζωής του.

 

Submit a Comment