Πνίγεται η θάλασσα στα σκουπίδια;

Έχετε ποτέ σκεφτεί πού καταλήγουν όλα αυτά τα σκουπίδια, που “παράγει” καθημερινά η εξελιγμένη ανθρωπότητα; Εντάξει, μέρος από αυτά -το μεγαλύτερο- καταλήγει σε χωματερές (νόμιμες και παράνομες), σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, σε αποτεφρωτήρες.

Υπάρχει, όμως, και ένα ποσοστό που δυστυχώς καταλήγει στις παραλίες και τις θάλασσες. Δεν χρειάζεται να παρουσιάσω αποδείξεις, γιατί μια απλή βόλτα στις πολυσύχναστες παραλίες μας αρκεί να σας πείσει. Μην πάτε μακριά, πεταχτείτε μέχρι τη Βουλιαγμένη και θαυμάστε την κατάσταση που επικρατεί σε έναν δήμο περιωπής.

Ωστόσο, όση επίγνωση και αν έχεις για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, η κατάσταση περνάει σε άλλη διάσταση όταν βλέπεις τα νούμερα. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η έκθεση της οργάνωσης Ocean Conservancy, που παρουσιάζει στοιχεία από τη δράση International Coastal Cleanup (Σεπτέμβριος 2014). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως ετήσια εθελοντική προσπάθεια, που στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης των ωκεανών και μετρά 29 χρόνια ζωής.

Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι, η ποσότητα σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε αυτήν τη φορά ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της συγκεκριμένης δράσης. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν περίπου 15 εκατομμύρια τεμάχια με συνολικό βάρος 7,357,617 κιλά. Υπολογίστηκε δε ότι βελτιώνοντας τα προγράμματα συγκέντρωσης και διαχείρισης απορριμμάτων των 20 χωρών με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της χρήσης πλαστικού και της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων, μπορούμε να μειώσουμε έως το 2025 την ποσότητα των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς περισσότερο από 40%.

Η επόμενη δράση International Coastal Cleanup έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου 2015.

 

top-ten-items-infographic

weird-finds-infographic

entangled-animals-infographic

Submit a Comment