2,5 πλανήτες για πάρτη μας

Αν όλοι οι άνθρωποι στη γη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε. Αυτό υποστηρίζει η 10η έκδοση της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2014», που δημοσιεύει το WWF.

Βέβαια, μπορούμε να νιώσουμε λίγο καλύτερα για τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις μας, τη σπατάλη φυσικών πόρων, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την επίδραση των δραστηριοτήτων μας στη βιοποικιλότητα του πλανήτη και τη μελλοντική μας ευημερία, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 2,6 πλανητών. Ας ανασάνουμε, λοιπόν, με ανακούφιση, γιατί υπάρχουν και χειρότερα, αφού για παράδειγμα αν χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο την Αυστρία θα χρειαζόμασταν 3,1 πλανήτες, αν χρησιμοποιούσαμε τη Δανία 4,3 πλανήτες και αν χρησιμοποιούσαμε τη Γαλλία 2,7 πλανήτες.

Για άλλη μια φορά, το «οικολογικό αποτύπωμα», ένας δείκτης υγείας του πλανήτη μας (αντιστοιχεί στις απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους), δείχνει ότι τα 27 κράτη-μέλη της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν σε βάρος της γης. Μάλιστα, η Ευρώπη των 27 για να καλύψει τις ανάγκες της όχι μόνο ξεπερνά τα όρια των φυσικών πόρων της, αλλά εκμεταλλεύεται και τους φυσικούς πόρους άλλων χωρών. Γιατί κατά βάθος ο κόσμος μας στηρίζεται στην αρχή «ένας για όλους και όλοι για έναν» (λέμε τώρα!).

Submit a Comment