Τήλος, η (ενεργειακά) αυτόνομη

19 παραλίες, 12 βουνά με φυσικές πηγές, 7 μεσαιωνικά κάστρα, 1 βυζαντινό μοναστήρι, 200 εκκλησίες, 1 σπήλαιο, 1 χωριό πολιτιστικό μνημείο, πάνω από 100 είδη πουλιών, περίπου 500 κάτοικοι. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία για τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, που βρίσκεται ανάμεσα στη Χάλκη και τη Νίσυρο.

Επιπλέον, στο ακριτικό αυτό νησί το κυνήγι απαγορεύεται τελείως προς όφελος του οικοτουρισμού, ενώ σύντομα θα είναι και το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας και της Μεσογείου, το οποίο θα διαθέτει υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, που θα προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές (θα εγκατασταθεί ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο, μια μικρή ανεμογεννήτρια και συσσωρευτές).

Το πρόγραμμα TILOS είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα για την καινοτομία Horizon 2020 της ΕΕ. Μάλιστα, έχει πάρει την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα.

Αυτά την ώρα που στο Πρασονήσι της Ρόδου η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή ενός πετρελαϊκού σταθμού, που θα χρησιμοποιεί καύσιμο μαζούτ χαμηλής ποιότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Submit a Comment