Πόσο πλαστικό έχουν οι θάλασσες μας;

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων κατέληξαν στους ωκεανούς μας το 2010, και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το νούμερο αυτό μπορεί να 10πλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, εκτός και αν η διεθνής κοινότητα βελτιώσει τις πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων της.

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, μελέτησαν τις πηγές των πλαστικών απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο και ανέπτυξαν μοντέλα για την εκτίμηση των ετήσιων εισφορών τους. Υπολόγισαν, λοιπόν, ότι στις παράκτιες χώρες παρήχθησαν περίπου 275 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων το 2010 και ότι 4,8 – 12.700.000 τόνοι από αυτά βρήκαν τον δρόμο τους για τους ωκεανούς.

Η μελέτη εντόπισε τις κύριες πηγές των πλαστικών, που καταλήγουν στους ωκεανούς, και αναφέρει τις 20 χώρες, από την Κίνα ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμβάλλουν τα μέγιστα.

«Ένα από τα βασικά συμπεράσματά μας είναι ότι η ποσότητα των πλαστικών που καταλήγει στον ωκεανό είναι 20 έως 2.000 φορές μεγαλύτερη από ότι οι εκτιμήσεις μας σχετικά με την ποσότητα πλαστικού, που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, σε παγκόσμιο επίπεδο»!

skoupidia thalassa

Submit a Comment