Καιγόμαστε λέμε!

Ο πρώτος καύσωνας είναι προ των πυλών και το καλοκαίρι ακόμα δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πιο κατάλληλη στιγμή για την έρευνα κυπρίων επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Health».

Τι λέει η έρευνα; Ότι οι καύσωνες βλάπτουν σοβαρά την καρδιά μας. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με την θνησιμότητα, που οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα, όπως γράφουν, ο υψηλότερος σχετικός κίνδυνος παρατηρούνταν την ημέρα του καύσωνα και παρέμεινε σημαντικά αυξημένος και την επόμενη ημέρα.

Το σημαντικό με την συγκεκριμένη έρευνα είναι το ότι αφορά την γεωγραφική περιοχή μας, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη σημασία λήψης μέτρων σε τοπικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Με την κλιματική αλλαγή να αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και του αριθμού επεισοδίων καύσωνα, περιοχές, όπως η ανατολική Μεσόγειος, είναι από τις πρώτες που θα έρθουν αντιμέτωπες με τις ακραίες αυτές θερμοκρασίες.

Ας θυμηθούμε απλώς ότι ο καύσωνας των 10 ημερών, που «χτύπησε» το 1987 την Ελλάδα, οδήγησε σε περισσότερους από 2.000 θανάτους. Μάλιστα, το φαινόμενο ήταν εντονότερο στην Αθήνα, όπου 926 θάνατοι συνδέθηκαν με τον καύσωνα αυτό.

Submit a Comment