Η βρώμικη πλευρά της καθαριότητας

Ναι, είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας όταν επιστρέφουμε σπίτι, όταν μπαίνουμε στα ΜΜΜ, όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα, όταν ετοιμάζουμε φαγητό. Όμως, ακόμα και η καθαριότητα μπορεί να παύσει να είναι… μισή αρχοντιά και να γίνει αιτία να αρρωστήσουμε. Πώς;

Η τρικλοζάνη, ένα αντιμικροβιακό που συναντάμε συνήθως σε σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόπαστες και άλλα είδη οικιακής χρήσης, φαίνεται να προκαλεί ίνωση και καρκίνο στο συκώτι εργαστηριακών ποντικιών μέσω μοριακών μηχανισμών, οι οποίοι υπάρχουν και στον άνθρωπο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας, που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή στο Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences». «Η αυξανόμενη παρουσία του Triclosan στο περιβάλλον και η ευρεία χρήση του σε καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να ξεπεράσει τα οφέλη του και να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου τοξικότητας στους ανθρώπους (όπως και στα ποντίκια), ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ενώσεις με παρόμοια δράση.

Άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι η υπερβολική χρήση απολυμαντικών στο σπίτι μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση ισχυρών καθαριστικών σε 9000 μαθητές (6 ως 12 ετών) σε Ολλανδία, Φινλανδία και Βαρκελώνη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εβδομαδιαία έκθεση σε ισχυρά καθαριστικά αυξάνει κατά 35% τις πιθανότητες για επανεμφάνιση αμυγδαλίτιδας, ενώ μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα των πνευμόνων, να προκαλέσει φλεγμονή και να καταστείλει το ανοσοποιητικό.

Τέλος, αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι η επαφή με τα μικρόβια σε μικρές ηλικίες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, ενώ η έκθεση σε υπερβολικά καθαρά περιβάλλοντα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονών στην ενήλικη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεϊνης (CRP) («προπομπός» καρδιακών προβλημάτων) και είδαν ότι αν και οι φιλιππινέζοι συμμετέχοντες ταλαιπωρούνταν από περισσότερες μολυσματικές ασθένειες ως παιδιά, έφεραν κατά 80% χαμηλότερα επίπεδα της CRP ως ενήλικες σε σχέση με τους αμερικάνους συμμετέχοντες, που μεγάλωναν σε καθαρότερους χώρους.

Submit a Comment