Τα παράθυρα του μέλλοντος

Φαντάζεστε κάθε παράθυρο στον πλανήτη να μπορούσε να μετατραπεί σε ηλιακό συλλέκτη; Πόση ενέργεια θα εξοικονομούσαμε με τον τρόπο αυτό και πόσο θα περιορίζονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

Ερευνητές από το Michigan State University έχουν αναπτύξει ένα διαφανές ηλιακό κύτταρο ικανό να αντικαταστήσει το τζάμι στα παράθυρα! Αυτή η ιδέα ήταν κάποτε αδύνατη, λόγω του ότι οι παραδοσιακοί ηλιακοί συλλέκτες απορροφούν φως και το μετατρέπουν σε ενέργεια, ενώ οι διαφανείς επιφάνειες δεν μπορούν να το απορροφήσουν.

Οι ερευνητές, όμως, κατάφεραν το… αδιανόητο, αναπτύσσοντας το σύστημα TLSC-transparent luminescent solar concentrator, έναν διάφανο ηλιακό συμπυκνωτή. Ο συμπυκνωτής αυτός αποτελείται από οργανικά άλατα, που απορροφούν μη ορατά μήκη κύματος υπέρυθρου και υπεριώδους φωτός, το οποίο στη συνέχεια περνάει σε ένα παραδοσιακό ηλιακό κύτταρο που κάνει την μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια.

solartrans

Επειδή, όμως, η νέα τάση στον χώρο της έρευνας φαίνεται να είναι το “see-through”, ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH στη Στοκχόλμη κατασκεύασαν ένα διαφανές ξύλο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κτήρια για να επιτρέψει περισσότερο φυσικό φωτισμό, ακόμα και σε φθηνές φωτοβολταϊκές κυψέλες ή βιοδιασπώμενα παράθυρα. Για αρχή οι επιστήμονες αφαίρεσαν την ουσία που δίνει στο ξύλο το χρώμα του (λιγνίνη) και έπειτα προσέθεσαν ένα πολυμερές για να αυξήσουν την αντοχή και τη διαφάνειά του.

diafano parathiro

Και η συνέχεια ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, όπου ομάδα ερευνητών ανακάλυψε έναν εύκολο τρόπο το ξύλινο «γυαλί» να γίνει πιο ισχυρό και καλύτερο μονωτικό, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να βιοδιασπάται. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μία επικάλυψη από εποξική ρητίνη και έπειτα από πειράματα, οι ερευνητές είδαν ότι μέχρι και το 90% του φωτός διαπερνούσε το επεξεργασμένο ξύλο.

diafano xylo 2

Submit a Comment