Από τα σκουπίδια στην κατσαρόλα

Ακούγεται… κάπως, αλλά έχετε υπομονή, γιατί αυτό που θα ακολουθήσει δεν είναι αυτό που φαντάζεστε.

Αν, λοιπόν, δώσατε ένα κάρο λεφτά για να πάρετε βιολογικά προϊόντα, εμείς σας έχουμε έναν τρόπο για να κάνετε απόσβεση. Τις παρακάτω τροφές, αφού τις χρησιμοποιήσετε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα «απομεινάρια» τους, τα οποία θα φυτέψετε στο σπίτι σας και έτσι θα απολαμβάνετε από εδώ και στο εξής την δική σας σοδιά.

6 τρόφιμα, λοιπόν, που ξαναγεννιούνται από τις… στάχτες τους!

Καρότα. Κόψτε την κορυφή τους, κρατώντας λίγο από το εδώδιμο μέρος και φυτέψτε το σε χώμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους περάσετε μια οδοντογλυφίδα και να τα βάλετε σε πλατιά βάζα με νερό. Μετά από μερικές μέρες θα δείτε μικρές ρίζες να πετάγονται.

karota

Φρέσκο κρεμμύδι. Είναι από τα πιο εύκολα φυτά και μπορείτε να το έχετε και μέσα στο σπίτι, αρκεί να το βλέπει φως Απλώς κόψτε την ρίζα του λίγο πιο πάνω από το λευκό τμήμα και φυτέψτε την σε μια γλάστρα, αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πράσινο μέρος. Σύντομα θα δείτε τα πράσινα φύλλα να αναπτύσσονται. Κόψτε τα και χρησιμοποιήστε τα στο φαγητό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε την ρίζα σε ένα βαζάκι με νερό, το οποίο θα αφήσετε κοντά στο παράθυρο. Ανανεώνετε κατά διαστήματα το νερό και περίπου σε μια βδομάδα θα έχετε τη νέα σας σοδιά.

fresko kremmydi

Κρεμμύδι. Κρατήστε τις ρίζες του με λίγο από το εδώδιμο μέρος και φυτέψτε τις ολόκληρες σε χώμα. Μην ξεχνάτε να ποτίζετε τις ποτίζετε τακτικά. Αν θέλετε, μπορείτε για αρχή να τα βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό και μόλις αναπτυχθούν οι ρίζες να τα μεταφέρετε στο χώμα.

kremmydi

Τζίντερ. Δεν πρόκειται ακριβώς για αποφάγια, αλλά για ένα μικρό μέρος του. Στην ουσία αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε ένα από τα «εξογκώματα» της ρίζας (φροντίστε να έχει τουλάχιστον ένα «μάτι» πάνω του) και να το αφήσετε για ένα βράδυ να «επουλωθεί». Στη συνέχεια, φυτέψτε το κομμάτι αυτό με το «μάτι» προς τα πάνω σε μια γλάστρα, την οποία θα τοποθετήσετε σε μέρος υγρό, φωτεινό και ζεστό. Το τζίντζερ χρειάζεται τακτικό πότισμα για να διατηρείται η υγρασία στο χώμα. Μετά από περίπου 9 μήνες θα δείτε το φυτό σας να αναπτύσσεται, αλλά στο μεταξύ μπορείτε να το ξεθάψετε, να κόψετε ένα μικρό κομμάτι για να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας και να το καλύψετε ξανά με χώμα.

ginger

Πατάτες. Συνήθως όταν η πατάτα βγάλει αυτά τα «άσχημα» μάτια, την πετάτε; Αυτή τη φορά μην το κάνετε, αλλά κόψτε ένα από τα «μάτια» αυτά (διατηρώντας ένα μικρό τμήμα της πατάτας) και φυτέψτε το σε χώμα με το «μάτι» να βλέπει προς τα πάνω. Μην ξεχάσετε να αφήσετε τα κομμένα κομμάτια για 1-2 μέρες να ξεραθούν.

patata

Μαρούλι. Αρχικά κρατάτε το λευκό μέρος της βάσης του και στη συνέχεια έχετε δύο επιλογές: Μπορείτε να το βάλετε σε ένα μπολ με λίγο νερό και να το αφήσετε σε μέρος φωτεινό ή να το φυτέψετε σε χώμα (όχι πολύ βαθιά), αλλά θα πρέπει να το ποτίζετε τακτικά την πρώτη βδομάδα. Όσο μαζεύετε τα εξωτερικά φύλλα, χωρίς να καταστρεύετε τα εσωτερικά, το μαρουλάκι θα σας δίνει… καρπούς!

marouli

Submit a Comment