«Μάλλινος» βομβαρδισμός

Το αστικό τοπίο έχει μετατραπεί σε καμβά και οι δημιουργικές παρεμβάσεις ηρεμούν το οπτικό μας πεδίο και ξεκουράζουν το μάτι μας από το γκρι της πόλης. Έτσι, μετά το graffiti, που κατέκτησε τους τοίχους μας, ήρθε το “yarn bombing” ή “guerrilla knitting” ή “urban knitting” ή στα ελληνικά ο “βομβαρδισμός από νήματα”, για να κατακτήσει στύλους και παγκάκια.

Η δράση αυτή αποτελεί στην ουσία ένα νέο τύπο γκράφιτι, όπου οι καλλιτέχνες αντί για μπογιά ή σπρέι, χρησιμοποιούν κλωστές και μαλλί πλεξίματος. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η σταυροβελονιά, που μας ανάγκασε να μάθουμε η μαμά για να πλέκουμε μαξιλαράκια, θα έπιανε μια μέρα τόπο!

Σε αντίθεση με άλλες μορφές τέχνης του δρόμου, η συγκεκριμένη δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα ούτε κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο και σκοπός της είναι η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, σε πολλές πόλεις του κόσμου θεωρούνται παράνομοι εκείνοι που παίρνουν το καλαθάκι με τις κλωστές τους και «ντύνουν» τα δημιουργήματα των αστικών μας γειτονιών.

Φυσικά, δείγματα της συγκεκριμένης δράσης έχουμε και στην Ελλάδα με την αρχή να έχει γίνει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Κεντρική φωτογραφία: Street Art Yarn, Crochet 1 by B-Arbeiten via streetartutopia.

ΥΓ Ευχαριστούμε την κα. Ute Lennartz-Lembeck για την παραχώρηση της φωτογραφίας. Περισσότερα στο http://www.ute-lennartz-lembeck.de/.

Submit a Comment