Αυτό ανακυκλώνεται;

Πόσες φορές να επαναλάβεις τι μπαίνει σε αυτούς τους δύσμοιρους μπλε κάδους, που μαζεύουν από παλιά ρούχα και πλαστικά μαχαιροπίρουνα μέχρι εισιτήρια λεωφορείου, CD και αφρολέξ; Πόσες φορές να πεις στον εαυτό σου ότι ο κύριος και η κυρία, που σκουπίζουν τα φύλλα των δέντρων από το πεζοδρόμιο και τα πετούν στον μπλε κάδο, προφανώς έχουν κάποιου είδους αχρωματοψία, γιατί ο μεταλλικός γκρι είναι ακριβώς δίπλα του;

Αν και οι οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης για το τι μπαίνει στους μπλε κάδους είναι ξεκάθαρες, για κάποιο ανεξήγητο λόγο η πρακτική εφαρμογή τους αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι πολλοί από εμάς είμαστε οπτικοί τύποι, οπότε όσες φορές και να μας πουν κάτι δεν «παίζει» να το θυμόμαστε. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπαίνει και τι όχι στους μπλε κάδους; Η απάντηση εδώ.

Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές και όσο γίνεται διπλωμένες (για να περιοριστεί ο όγκος τους), τα πλαστικά μπουκάλια χωρίς καπάκι (το οποίο ωστόσο πετάμε στον κάδο) και τα υλικά ριγμένα χύμα και όχι δεμένα σε μια σακούλα.

Τέλος, επειδή πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί, υπεύθυνοι για τη σωστή χρήση των οχημάτων ανακύκλωσης και την αποκομιδή των «σκουπιδιών» είναι οι Δήμοι, που συνεργάζονται με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ της ΕΕΑΑ. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κακοδιαχείρισή τους, είναι να επικοινωνήσουμε με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου.

Submit a Comment